Strandsporten

Leidsch Dagblad – aug 2015

We moesten er even op wachten, maar eindelijk brak dan toch het zonnetje door. Tijd om zonnebrand, strandlaken en zonnebril op te snorren en naar het strand te gaan. Maar laat je boek maar eens links liggen. Het strand biedt veel meer dan luieren alleen. Welke sporten vind je allemaal in de buurt, waar kun je terecht voor een goede work-out en wat kun je doen als het slecht weer is?

Bootcamp Katwijk Leidsch Dagblad Strand
Bootcamp wint nog steeds aan populariteit.

Wie zich aanmeldt bij joggingbootcamp Katwijk, krijgt meteen een bemoedigend whatsapp-bericht van trainer Maarten Plug. Opgeven is immers makkelijk, maar meedoen is natuurlijk een ander verhaal. Om stipt 19.00 uur wacht Plug, met juten zakken en blauwe touwen in zijn handen, zijn groep bootcampers op. Hij is pas vijf maanden geleden begonnen met de bootcamptrainingen, maar heeft inmiddels aardig wat aanloop. ,,Ik ben begonnen met netwerken onder kennissen en vrienden en ik ben steeds meer aan het uitbouwen. We lopen tweewekelijks op allerlei plekken, maar de boulevard en het strand zijn het meest ideaal omdat we dan omgevingselementen kunnen gebruiken, zoals bankjes of fietsenrekken. ’’Wanneer iedereen twee juten zakken heeft, kan het joggen beginnen. ,,Maarten is heel streng hoor’’, zegt deelnemer Mark. Dat hij geen grapje maakt, blijkt even later wel. Terwijl iedereen zich opdrukt of optrekt aan fietshekjes, spoort Plug de groep aan net wat verder te gaan. ,,Harder, sneller’’, klinkt het om de minuut. Zo nu en dan moedigt de trainer iemand individueel aan. ,,Nog ietsje verder doorbuigen, Erwin.’’ Doordat Plug verschillende niveaus in de oefeningen heeft ingebouwd, kan iedereen op zijn eigen niveau mee doen. Zo vullen de deelnemers hun juten zakken met een hoeveelheid zand die ze zelf aan denken te kunnen. Toch weet Plug zijn bootcampers tot het uiterste te brengen ,,Nee’’, is het antwoord wanneer hij tijdens de laatste oefeningen vraagt of iedereen er klaar voor is. Als goedmakertje wijst Plug op de zonsondergang. ,,Moet je die mooie lucht zien. Ik laat je hard werken, maar wel met een mooi uitzicht.’’ Maarten Plug biedt walking-, jogging- en runningbootcamps aan. Een les kost 6 euro. Kijk voor meer informatie op: www.bootcampkatwijk.nl.

Annebelle de Bruijn
Leidsch Dagblad – aug 2015

Scroll naar boven